preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Krnica

 > Naslovnica
Vijesti

ZDRAVSTVENO – PREVENTIVNI PROGRAM JABUKA

Autor: Maša Radovčić, 24. 1. 2022.

Školska psihologinja Jasminka Brlas ostvarila je tijekom 1. polugodišta s učenicima 3. razreda zdravstveno preventivni program Jabuka. Program, koji se u školi provodi niz godina, nazvan je Jabuka jer je jabuka voće koje simbolizira zdravlje.

U 1. radionici „ZZZ: Zajedno, zabavno, zdravo“ održanoj 26. listopada 2021. nakon razgovora o zdravlju, zdravim životnim navikama i ponašanjima, kao i ponašanjima i navikama štetnim za zdravlje, učenici su u skupinama izrađivali plakate na kojima su prikazali što sve zdravo možemo raditi umjesto štetnih navika i ovisnosti. Plakati su u okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti izloženi na školskom hodniku kao podsjetnik drugim učenicima o kojim potrebama i zdravim navikama trebaju voditi računa kako bi čuvali svoje zdravlje.

U 2. radionici „Ne-hvala!“ održanoj 23. studenog 2021. učili su kako voditi računa o sebi, zauzeti se za sebe i reći NE na pristojan i prihvatljiv način, kada ih netko pita nešto što ne žele ili na njih vrši pritisak. To su vježbali tako što su u stripovima trebali prikazati izabrane situacije koje su nakon toga odglumili.

Jačanje samopoštovanja i samopouzdanja bio je cilj 3. radionice „JA – jabuka“ održane 7. prosinca 2021. Na ovoj su radionici učenici izrađivali svoje štitove prepoznajući svoje dobre osobine, što vole a što ne vole, u čemu su uspješni te što je vrijedno pohranjeno u unutarnjoj škrinjici njihovih uspomena, sjećanja i lijepih iskustava koja ih obogaćuju, osnažuju i za njima mogu posegnuti u suočavanju s neugodnim situacijama i emocijama. Izrađujući štitove, a zatim i predstavljajući ih ostalima, učenici su osvješćivali svoju individualnost i posebnost.

Na kraju svih radionica učenici su predstavljali uratke te su tako podijelili svoja znanja, razmišljanja i osobna iskustva s drugima, što je praćeno pljeskom s ciljem jačanja međusobnog prihvaćanja kao i vlastitog samopouzdanja i samopoštovanja.

Na 4. susretu održanom 21. prosinca 2021. osvrnuli smo se na provedeni program. Učenici su iskazali zadovoljstvo sadržajem i ostvarenim aktivnostima u kojima su rado sudjelovali. Na kraju, učenicima su podijeljene pohvalnice za sudjelovanje a svaki je učenik dobio i jabuku.

Ovaj je program jedna od aktivnosti školskog preventivnog programa a cilj mu je razvijanje i usvajanje pozitivnih stavova, navika i odgovornog ponašanja prema zdravlju i zdravom načinu življenja kao i osposobljavanje za preuzimanje samostalne brige o svome zdravlju.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Jasminka Brlas, psihologinja
Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Krnica / Krnica 87, HR-52208 Krnica / os-vnazora-krnica.skole.hr / ured@os-vnazora-krnica.skole.hr
preskoči na navigaciju