preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Krnica

 > Naslovnica
Vijesti

NA ŽUPANIJSKOM NATJECANJU IZ TEHNIČKE KULTURE MILA CUKON OSVOJILA JE PRVO MJESTO

Autor: Maša Radovčić, 15. 3. 2022.

U Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Pazinu 4. ožujka 2022. održano je Županijsko natjecanje iz Tehničke kulture za učenike osnovnih škola. Učenica osmoga razreda Osnovne škole Vladimira Nazora – Krnica Mila Cukon osvojila je prvo mjesto u kategoriji Fotografije te time osigurala sudjelovanje na državnome natjecanju. Mila je ovime potvrdila svoje uspjehe na području fotografije, ali i ovogodišnje sudjelovanje i u Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće u fotografskoj radionici. Podsjećamo da je Mila i prošle godine postigla visoke rezultate na županijskom i državnom natjecanju u fotografiji.

Čestitamo Mili na svim njezinim uspjesima te Milinoj mentorici Heleni Dabo u sigurnom vođenju i  podršci svojoj učenici.

Učenica sedmoga razreda naše škole Eva Peruško na istom je natjecanju pokazala izvrsne rezultate te je odmah nakon Mile Cukon osvojila visoko drugo mjesto u fotografiji, a ovim je uspjehom pokazala da u sebi može pronaći kreativnu ideju i da se vrijedi baviti fotografijom.

Čestitamo i Evi i njezinoj mentorici Heleni.

Na županijskom su natjecanju bili uspješni i učenik petoga razreda Jakov Cukon te učenica šestoga razreda Una Buršić. Jakov je osvojio 4., a Una 6. mjesto. Čestitamo Jakovu, Uni i mentorici.

Područje Tehničke kulture područje je natjecanja u kojemu naši učenici već godinama i u kontinuitetu osvajaju visoke rezultate na školskoj, županijskoj i državnoj razini natjecanja. U neodgovarajućim prostornim i drugim materijalnim uvjetima rada, učenici svake godine postižu najviše moguće rezultate i tim više je njihov uspjeh poseban, a rad i pristup mentorice izniman. Za one koji ovo čitaju, napominjemo da mentorica radi u trima školama, a sat Tehničke kulture svodi se na jedan sat tjedno nastave u svakom razredu.

Donosimo i nekoliko informacija o fotografiji kao umjetnosti.

U početku je fotografija bila samo način snimanja nekog stvarnog događaja ili stvaranja portreta stvarne osobe, čuvajući ga dugi niz godina. No, kao rezultat brojnih poboljšanja fotografske tehnike i pojave fotoaparata sa najširim mogućnostima, fotografija je jednostavnim snimanjem slika "za pamćenje" postala  neovisna umjetnička forma. Možemo reći da je fotografija postupno zamijenila sliku koja joj je bila blizu, uglavnom zbog veće dostupnosti te postala najmodernija i najrelevantnija vrsta suvremene umjetnosti.

Fotografija je  odraz stvarnosti i istodobno umjetnički način izražavanja, stvarajući željeni dojam kod gledatelja. Autentičnost objekta paradoksalno je kombinirana s fikcijom,  s maštom fotografa. Bilo koji stvarni događaj može se snimiti na različite načine, predstaviti na različite načine, a to ovisi o stanovištu i kreativnom razmišljanju fotografa, stoga se fotograf može smatrati stvarnim umjetnikom koji stvara svoj svijet. Vješt fotograf koristi alate bliske slikanju, kao što su perspektiva, osvjetljenje, predostrožnost i kompozicija.

Glavni fotografski žanrovi kao što su mrtva priroda, portret, pejzaž, detalji i dr.  slikoviti su žanrovi. Međutim, na fotografiji postoji mnogo žanrova karakterističnih samo za ovu umjetničku formu. Na primjer, foto-priča, arhitektonska fotografija ili reklamna fotografija.

Fotografija je postala sastavni dio modernog kulturnog života. Mnogobrojne radionice i ogroman broj izložbi fotografija ili bijenala uvelike pomažu u popularizaciji ove vrste umjetnosti.

Savladavanje umjetnosti fotografije nije tako jednostavno, uporaba skupe opreme nije dovoljna. Potreban je kreativan pristup, bogata mašta, sposobnost da se vidi zanimljiv snimak i "uhvati" ga. Kao i u bilo kojem drugom obliku umjetnosti, i u umjetnosti fotografije na prvom je mjestu talent umjetnika, njegova kreativna ideja.

U tom smislu pred Milom Cukon i Evom Peruško brojne su mogućnosti bilježenja svijeta fotoaparatom.
Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Krnica / Krnica 87, HR-52208 Krnica / os-vnazora-krnica.skole.hr / ured@os-vnazora-krnica.skole.hr
preskoči na navigaciju