preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vladimira Nazora Krnica

 > Naslovnica
Vijesti

Fotoradionice u Osnovnoj školi Vladimira Nazora - Krnica

Autor: Maša Radovčić, 26. 4. 2022.

Za vrijeme proljetnog odmora učenika osnovnih škola, u tjednu od 19. do 22. travnja 2022., u Osnovnoj školi Vladimira Nazora – Krnica održavale su se za učenike od 4. do 8. razreda radionice Hrvatskog fotosaveza. Škola je u Krnici krajem 2021. postala pridruženom članicom Hrvatskog fotosaveza zahvaljujući uspjesima učenice Mile Cukon i Eve Peruško na području fotografije te njihovih mentorica i učiteljica Tehničke kulture Helene Dabo i učiteljice Likovne kulture Elene Vitasović.

Mila Cukon osvojila je drugu godinu zaredom prvo mjesto na županijskom natjecanju iz Tehničke kulture na području fotografije te time osigurala državne razine natjecanja, a Eva Peruško drugo mjesto u Županiji.  Učenice su bile uključene i u ljetne fotoradionice za djecu i mlade  na Kamenjaku „Istra – ambijent, kulturna baština“, Izložba Milinih i Evinih fotografija „Istra 2021“ bila je otvorena u studenom 2021. u Galeriji Centra vizualnih umjetnosti „Batana“ u Rovinju, zajedno s drugim sudionicima radionica.

Voditelji navedenih radionica i radionica u Krnici bili su Zlata Medak i Predrag Bosnar, tajnik Hrvatskog fotosaveza. Jedan od najvažnijih ciljeva programa poticanje je kreativnosti i vizualnog izražavanja kod učenika, promišljanje o prirodnoj i kulturnoj baštini hrvatskih krajeva te poticanje mladih na razmišljanje kako će  to nasljeđe sačuvati, njegovati i promicati, naglašavaju voditelji.

 U ovih nekoliko dana radilo se na pripremi učenika za prvo fotografiranje, od upoznavanja s fotoaparatom pa do terenskog rada i fotografiranja motiva, najprije po želji i izboru učenika u okruženju škole (livada, cvijeće, stablo, igralište, crkva, zvonik, cesta…), a sljedeća se aktivnost odnosila na analizu fotografija i dobivanje uputa za daljnji rad, od tehničke pripreme i snimanja po određenim temama.

U srijedu 20. travnja organiziran je terenski rad „Potraga za orhidejama“ na Rtu Kamenjak pa je svih 24 sudionika dobilo fotoaparat i, istražujući ovo zaštićeno područje, fotoaparatom „uhvatilo“ i zabilježilo četiri vrste orhideja, od ukupno 32 pronađenih na Kamenjaku.  Fotografiralo se i  more, obala, šuma, stijene, stope dinosaura itd.

 Trećeg dana, povratkom u školu,  obavljena je analiza jučerašnjeg dana  i jučerašnjih fotografija s Kamenjaka, napravljen je njihov izbor i sažimanje kako bi učenici obratili pozornost i prihvatili vrijednosni sustav u izradi fotografije, koji obuhvaća elemente likovnosti i kreativnosti, a postupci rada postaju važniji od samih rezultata.

Posljednjeg su se dana poigrali otiscima na platnu i vizualnim interpretiranjem različitih tema (izrada fotoslika, crno-bijeli dizajn), pregledana je fotodokumentacija kojom su se podsjetili na cjelokupni proces rada s asocijacijama na prijeđeni put, prepoznavanje određene teme u određenom prostoru i određenom vremenu, a u konačnici trajno ostaje fotoaparatom zabilježen trenutak i jedno sjećanje.

Radioničkim radom odmičemo se od školskog sustava, razbijaju se okviri, ali usvajaju se socijalne kompetencije, uvažavaju se različitost i tolerancija,  promiču kategorije civilnog društva te se uči o suživotu i suglasju čovjeka s prirodom, ističe gospodin Predrag Bosnar, tajnik Hrvatskog fotosaveza.

Hrvatski fotosavez već 25 godina radi na tim programima verificiranim od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u vrtićima i osnovnim školama. Od 1997. program se održava u Istri, a u kontinuitetu održavaju se i međunarodne ljetne fotoradionice  u Gorskom kotaru, Lonjskom polju i Istri.

Kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošloga stoljeća u školi u Krnici djelovala je fotogrupa učenika pa se u arhivu fotografija mogu pronaći vrijedne crno-bijele fotografije nastale ondašnjim školskim fotoaparatom te njihovim razvijanjem i sušenjem  u tamnom prostoru radionice tehničkog odgoja. Bilježila su se važna školska događanja (priredbe, susreti s književnicima, izleti, sportska događanja i dr.).

Fotogrupu je vodio nastavnik Fizike i Tehničkog odgoja Mate Petrić,  koji je svojim zalaganjem uveo u svijet starih fotografskih tehnika generacije učenika iz Krnice,  dok su škola i javnost sačuvali navedena događanja za brojne nove naraštaje đaka.

Povratak ove davne aktivnosti u školu  znači usmjerenje prema mladima, uz poštivanje i vrednovanje kulturne i prirodne baštine.

Fotografije nastale u svim ovim aktivnostima, od rezultata državnih natjecanja Mile Cukon pa do fotografija nastalih ovih dana u Krnici i na Kamenjaku, izložit će se u galeriji na otvorenom za Dan škole.

Sudionici radionice bili su Sara Blašković, Mara Braković, Tin Brzović, Lucijan Dubravac, Nikola Lučić Jozak, Anika Peruško, Gabi Siljan, Karla Šegota, Ivana Šiša, Maro Valić, Matija Žalac, Luka Buić, Stela Cvek, Nicol Dobran, Adriana Pecan, Tara Cvek, Ela Cetina, Hajdi Fornažar, Una Buršić, Tea Percan, Mark Jalšovec, Erik Vareško, Eva Peruško i Mila Cukon.

Pohvaljujemo naše učenike što su  dane svog proljetnog odmora posvetili fotografiji i sebi pružili mogućnost novog učenja i druženja, učiteljice koje su ih motivirale te roditelje koji su svoju djecu svakodnevno dovozili u školu.

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

 

Romana Percan
Tražilica
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Oglasna ploča
CMS za škole logo
Osnovna škola Vladimira Nazora Krnica / Krnica 87, HR-52208 Krnica / os-vnazora-krnica.skole.hr / ured@os-vnazora-krnica.skole.hr
preskoči na navigaciju